Stadsherberg Ald Weishoès te Venlo

Een rijksmonument in volle glorie hersteld! De gevel dateert uit de middeleeuwen, de achterbouw c.q. rest van het pand is zoveel mogelijk teruggebracht in de staat van 1925. Het gebouw heeft een grote historie en had velerlei bestemmingen. Zo was er tot 1619 een Latijnse school gevestigd en van 1680 tot 1883 een stadsschool met in de kelder de armenschool. Vanaf 1885 was het in handen van de Burgerlijke Godshuizen en vestigde zich er een gasthuis. De Godshuizen waren al eigenaar van het naastgelegen weeshuis (in Venloos dialect "Weishoès"), waar later ook nog een bejaardenhuis naast gebouwd werd. Het pand werd dus een behoorlijk groot complex, waar de weesjongens met de oude bejaarde mannen (in dialect "ald menke") samen woonden. Sinds 1926 draagt het de naam Ald Weishoès. In de jaren '70 werd het gebruikt als ontmoetingsplek voor o.a. Carnavalsevenementen en als jeugdcentrum.

Op 11-11-2022 (veelbetekenend dé startdatum van Carnaval) is het pand geheel gerenoveerd in gebruik genomen als stadsherberg, gedeeltelijke studentenhuisvesting en evenementenzaal/verenigingsgebouw.

Het Ald Weishoès was voor vele Venlonaren een thuisbasis: een veilige plek waar je nieuwe mensen leerde kennen, waar je voor het eerst zoende en Vastelaovend leerde vieren. Een rijksmonument dat van grote betekenis is voor Venlo en een grondige restauratie verdiende.

Wij verzorgden de gehele elektrawerken, waaronder leidingen, noodstroomvoorziening, aarding, data- en netwerkinstallaties, brandmeld- en ontruimingsinstallatie, inbraakbeveiliging, toegangscontrole, zonwering, krachtstroom, schakelmaterialen, binnen- en buitenverlichting, armaturen, enz.

Wij hebben met heel veel plezier meegewerkt aan deze bijzondere renovatie. Er zijn heel veel monumentale onderdelen behouden gebleven, waardoor moderne elektrowerken en sfeerverlichting vanzelfsprekend passend in de setting moest zijn.

De iconische glas-in-lood-hanglamp met afgebeelde kinderen werd met de grootst mogelijke voorzichtigheid gerenoveerd en in ere hersteld.

Ondernemers- en vastgoedprijs 2023
Op 24 oktober 2023 ontving Antares Woningcorporatie voor de renovatie van deze Stadsherberg De Ondernemers- en vastgoedprijs 2023. Er waren 3 monumentale Venlose panden in de race voor deze prijs, doch de jury was erg onder de indruk van het grote respect waarmee bij de renovatie is omgegaan met de verschillende historische onderdelen van het pand. Een kopie van het Juryrapport vindt u onderstaand bij de foto's.

Foto's:
- Antares
- Thom Spierenburg Fotografie
- Pevo van Montfort Elektro
- Joost Reijen Architect
- Stadsherberg Ald Weishoès