Greswarenfabriek te Reuver

De Greswarenfabriek in Reuver is één van de overgebleven fabriekspanden van de greswarenindustrie waar Limburg zo bekend om staat. Hoewel het een grote cultuurhistorische waarde heeft, stond het vervallen pand al jaren leeg en was de glorie van weleer ver te zoeken. Ruim 120 jaar na haar bouw is de Greswarenfabriek nu in ere hersteld.

Met groot respect voor haar rijke verleden werd de Greswarenfabriek gerenoveerd en gemoderniseerd. Het gebouw is geschikt gemaakt voor modern onderwijs en multifunctioneel gebruik. Het was expliciet de bedoeling, dat de Greswarenfabriek niet alleen een school, maar ook het bedrijfsleven zou gaan huisvesten. Naast het Grescollege zijn er al een restaurant en diverse ondernemers (waaronder een filiaal van de Rabobank) en verenigingen (zoals een theatergroep) in het pand gevestigd. Zo komen onderwijs, werken, bedrijfsleven en maatschappij bij elkaar.

Met duurzaamheid in gedachten is het gebouw gerenoveerd. Zo werd rekening gehouden met zo weinig mogelijk impact voor het fundament, zijn veel aanwezige elementen behouden gebleven of hergebruikt en is er gekeken naar "niet toevoegen wat niet nodig is". Het resultaat is een pand waarin veel oude aspecten behouden zijn gebleven, waardoor zowel de buitenkant alsook het interieur een industriële sfeer ademen. Zo zijn de oude bakovens bijvoorbeeld omgetoverd tot overlegplekken en staat oude apparatuur tussen de nieuwe. Het pand wordt verwarmt d.m.v. een grote pelletkachel, waarbij de pellets opgeslagen zijn in de bestaande silo. Daarnaast zijn de daken van zonnepanelen voorzien.

Voor dit project verzorgden wij de elektrawerken, waaronder o.a. leidingen, verdeelstations, brandmeld-/ontruimingsinstallatie, inbraakinstallatie, data-/communicatie-installaties, verlichting binnen en buitenterrein, verlichtingsarmaturen, schakelmateriaal, zonnepanelen enz.

Waar de ene ruimte een klaslokaal is, de andere een restaurant, weer een andere een receptie en de volgende een bedrijfsruimte, betekende dit voor ons een uitdagend lichtplan! Leslokalen moet goed verlicht zijn, het restaurant mag daarentegen sfeervoller. De bijzondere, robuuste constructie en industriële sfeer van het gehele gebouw laten toe, dat stroompunten, schakelaars en dergelijke zichtbaar mogen zijn.