PEVM – van Montfort Elektro Bel direct
0475-460300

Stein – Twee nieuw gerealiseerde supermarkten voldoen volgens Adviesbureau Peutz & Associes uit Zoetermeer aan ‘A Quattro Plus’ oftewel A++++; het hoogst haalbare energielabel.

Lidl zegt met zijn filialen in het Limburgse Stein en het Gelderse Groesbeek als eerste supermarktbedrijf winkels te hebben die voldoen aan de bepalingen van energielabel A++++. Alle toekomstige winkels die Lidl laat bouwen voldoen volgens het bedrijf ook aan die standaard. “Die zou ook voor verbouwde en gerenoveerde winkels moeten gelden”, zegt architect Engbert Huibers van Hbh Architecten uit Nijmegen die de winkels in Stein en Groesbeek ontwierp, “maar in de praktijk zal dat lastig zijn omdat er bijvoorbeeld vaak woningen boven de winkels staan die de opwaardering tot A++++ in de weg staan.”

De supermarkt in Stein heeft een bruto vloeroppervlak van 1473 vierkante meter waarvan 1032 vierkante meter de verkoop dient. Het filiaal in Groesbeek is volgens Huibers net iets kleiner maar is op dezelfd manier gebouwd als de vestiging in Stein. Beide winkels maken gebruik van zonnepanelen, led-verlichting, verhoogde isolatiewaarden, HR+++ drievoudig isolatieglas en duurzame bouwproducten. De veronderstelde duurzaamheid van die producten moet uitermate nauwgezet worden aangetoond met onder meer certificaten, zegt Huibers. Zo moet van het hout dat in de winkels is verwerkt van begin tot eind zijn gedocumenteerd dat het voldoet aan de voorwaarden van het FSC-keur.

Bouwen volgens A++++ vergt wat Huibers betreft een flinke administratie. “Je moet onder meer de epc- en epg-berekeningen laten zien. En van de installaties moet een beschrijving worden gemaakt met foto’s van de toepassing. Ook de ventilatie moet tot in detail worden gedocumenteerd.” Voor Lidls vestiging in Stein moesten installatietekeningen worden gemaakt van het warmwatertoestel en de locatie ervan in de winkel. In het filiaal ontbreekt een gasleiding; een elektrische lucht/water warmtepomp zorgt voor de verwarming en koeling van de winkelruimte.